Onderzoek: slaapstoornis als voorbode voor ontstaan Parkinson

Prof.dr. K.L. Nico Leenders | Beeld: Parkinsonfonds

Wie heeft een verhoogde kans op Parkinson? En hoe kunnen we de ziekte voorkomen? Prof. dr. K.L. (Nico) Leenders van het UMC Groningen komt steeds dichter bij het antwoord met zijn REM-PET-studies. De eerste twee studies zijn afgerond, de derde en belangrijkste start in 2021, mede dankzij onze gewaardeerde donateurs.

REM-PET-1 en REM-PET-2 afgerond, studie REM-PET-3 start in 2021
“REM-PET-3 gaat over mensen met een specifieke slaapstoornis, die een zeer waarschijnlijke voorbode is voor het ontstaan van Parkinson. De studie geeft ons de kans om te voorspellen wanneer de ziekte daadwerkelijk optreedt bij deze mensen. Zulke goed geselecteerde mensen hebben mogelijk veel baat bij een experimentele behandeling in korte tijd. Hierdoor kunnen we ook veel meer therapieën testen.”

Niemand is immuun voor Parkinson. De ziekte treft ook steeds meer jongere mensen. Bovendien wordt Parkinson vaak veel te laat gediagnosticeerd – meestal pas wanneer de typische symptomen optreden en 65% van de zenuwcellen in de ‘substantia nigra’ is afgestorven. In Nederland leven ruim 60.000 mensen met Parkinson, en de alarmerende prognose is dat dit aantal in de komende jaren zal verdubbelen.

Diagnose jaren voor uitbraak
Tot nu toe zijn er geen behandelingsvormen of procedures op basis waarvan men in een vroeg stadium kan zeggen of iemand Parkinson zal krijgen of niet. Maar daar kan de REM-PET- 3-studie verandering in brengen. “Binnen de REM-PET-3-studie, dus bij mensen met een remslaapgedragsstoornis, afgekort RBD, kunnen we het effect controleren van geneesmiddelen die bedoeld zijn om de ziekte van Parkinson in het voortraject te stoppen. Zo kan Parkinson jaren voordat de ziekte zelfs maar uitbreekt bij die mensen al worden gediagnosticeerd.”

REM-slaapgedragsstoornissen
De basis voor REM-PET-3 werd gelegd door de voorlopers van deze studie, waarin slaapproblemen, en dan specifiek REM-slaapstoornissen, centraal staan. Voor mensen met Parkinson zijn slaapstoornissen namelijk een groot probleem. Ze vallen ’s nachts niet in slaap of worden steeds wakker.

Lees het volledige artikel op de website van het Parkinsonfonds.