Scapino Ballet op tournee met kleurrijk dansfestival TWOOLS

Scapino Ballet Rotterdam gaat vanaf 30 november met het jaarlijkse dansfestival TWOOLS op tournee door Nederland. TWOOLS is een kleurrijke voorstelling vol vaart waarin zes korte choreografieën – maximaal tien minuten – van topchoreografen en nieuw talent elkaar non-stop opvolgen, afgewisseld door snelle decorwisselingen. Artistiek directeur Ed Wubbe bedacht het concept om het publiek in één voorstelling kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de dans. Door de afwisseling tussen de verschillende thema’s, esthetiek en stijlen is TWOOLS niet alleen een kleurrijke staalkaart van het moderne ballet maar ook een choreografische achtbaan. Gedanst door dansers van wereldklasse die schijnbaar moeiteloos omschakelen van de ene stijl in de andere. 

 

De zes verhalen van TWOOLS

Shin A Lam van Marcos Morau vertelt in pijlsnelle bewegingen het verhaal over een waargebeurd drama in de sportwereld. In het mooi gestileerde While the leaves are blowing van Ryan Djojokarso heeft men tot zonsondergang de tijd om een partner te vinden. Wie blijft er over? In Norai van Miquel G. Font wordt de spanning tussen twee mensen letterlijk zichtbaar dankzij een fraai kostuum- en toneelontwerp. Als in een sciencefictionfilm creëert Joeri Alexander Dubbe in Ladder ’84 een fantasiewereld. De wereld slaat op hol in It’s gonna rain van Maciej Kuzminski. Op opzwepende muziek van Steve Reich ontstaat een ware uitputtingsslag. 

Vanwege het grote succes van de voorstelling TING! heeft Scapino het veel geprezen duet The Swimmer uit de hitproductie toegevoegd. TING! trok onlangs volle zalen in Carré en Luxor. Het duet van Ed Wubbe op muziek van NITS wordt gedanst door Scapino coryfeeën Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen. 

 

Met TWOOLS sluit Scapino sinds 1999 jaarlijks het seizoen af in Theater Rotterdam. In de afgelopen edities waren maar liefst 125 dansstukken van 70 choreografen te zien. De nieuwe TWOOLS is nu ook te zien in de rest van Nederland 

 

Expositie TWOOLS in beeld

Speciaal voor TWOOLS vroeg Scapino vijf grafische kunstenaars een illustratie te maken, geïnspireerd op een van de dansstukken. De illustraties van Jelmer Konjo, Kazuma Eekman, Iwan Smit, Lobke van Aar en Eelco van den Berg worden tijdens de tournee in de theaters geëxposeerd.