Sociaal, bijzonder en duurzaam ...

Regenboog Boekbinderij

In een wat frisse lente, met hopelijk een mooie zomer voor de deur, vonden wij het tijd voor wat zonnestralen vanuit twee van onze werkprojecten: de boekbinderij en het naaiatelier. Ze spreken tot de verbeelding en vooral... ze inspireren. Mensen komen er tot bloei en er wordt zóvéél bijzonders gemaakt. Allemaal met de hand en vaak van gedoneerde materialen. Uniek en duurzaam! Als we het toch over zonnestralen en bloei hebben: het terras van onze sociale horecaonderneming de Buurtboerderij is ook weer open. En deze stadsoase is nu groener dan groen. Ga ervan genieten. 

 De boekbinderij

De boekbinderij voert boekreparaties uit en knapt eigenlijk van alles op waar leer, papier of linnen op zit. Zo ook muziekdozen en zelfs 19e-eeuwse schrijftafels. Verder maken ze er gelegenheidsboeken en allerlei producten van karton, waaronder de inmiddels fameuze doosjes van oude boekcovers. Werkbegeleider Anneke de Soete (zie hierboven) vertelt: “Deelnemers komen hier angstig, depressief of nog half in een verslaving. Dan maken ze mooie dingen en zien ze wat ze kunnen en aankunnen. Én dan zie ik dat de lichtjes in hun ogen weer gaan branden. Dat is zo leuk!”

Fameuze doosjes

De boekbinderij staat dus bekend om de bijzondere doosjes die er worden gemaakt.

Waarvan? Oude boeken met bladzijden van pulp, maar met mooie kaften.

Bijzonder? Een oud boek omtoveren tot doosje is heel precies handwerk. Elk doosje is uniek en gaat vanzelfsprekend gehuld in de magie van het boek waaruit het voortkomt.

Waarvoor? Je kunt er van alles in bewaren, maar de doosjes gewoon neerzetten en geheel hun eigen verhaal laten vertellen, is soms misschien nog wel mooier ... 

Naaiatelier ZigZag

Maar de boekbinderij is niet de enige plek waar 'one of a kind'-producten vandaan komen. Wat dacht je van deze portemonneetjes? ZigZag verknipt gedoneerde kledingstukken en stoffen om er nieuwe producten van te maken, zoals tassen, kussens, schorten, ovenhandschoenen, babykleden en portemonnees dus. Door de verschillende grondstoffen en makers is elk product uniek. En bijna alles is van gerecycled materiaal. "Dat is heel fijn", zegt werkbegeleider Eilis Denkers, "want de textielindustrie is de tweede meest vervuilende industrie."

Het terras van Buurtboerderij 'Ons Genoegen' is weer open!

En er zijn wel 50 zitplekken! Dat betekent royaal zitten, want normaal zijn dit er 150. Ga er gewoon heen, je hebt altijd wel een tafeltje. Vanuit een buitenbar wordt er van alles geserveerd: ontbijt, lunch, (warme) borrelhapjes en drankjes natuurlijk.

Waar? Spaarndammerdijk 319, Amsterdam.

Wanneer? Woensdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur (vanaf 9 juni gaat de Buurtboerderij waarschijnlijk weer normaal open).

De boerderij ziet er prachtig uit. "We hebben zoveel tijd gehad", zegt locatiehoofd Bart Blaauw. "De woonkamer is helemaal gerenoveerd en over een week is de nieuwe bar klaar!" Bovendien is de natuur volop aan het ontpoppen. Bart: "Je ziet de weg niet eens … Het is net alsof je in Vietnam bent." Een bijzonder plekje met een bijzondere historie. Gebouwd in 1880. Geïsoleerd van de stad door de spoorlijn naar Haarlem (1972) en toen deels gesloopt om krakers tegen te gaan. Vervolgens als ruïne gered door een club activisten (zich bewust van de historische waarde). En nu kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt er in een veilige en gezellig omgeving ervaring opdoen en zelfvertrouwen opbouwen. Bijvoorbeeld in de bediening en in de keuken.