Wat is het nut van een executeur?

Dorcas_

Wat is het nut van een executeur?

Van kwetsende woorden en ruzie tot elkaar jarenlang niet meer willen zien. Dat zijn helaas soms de bekende en verdrietige gevolgen van het verdelen van een erfenis. Hoewel veel families het goed hebben samen, kan het verdelen van een erfenis erg moeizaam gaan. Een executeur kan in veel gevallen helpen bij een goede afwikkeling van de erfenis waardoor de kans op conflicten minder is.

Veel werk uit handen nemen

Een executeur is een onafhankelijke en onpartijdige persoon die de afwikkeling van de erfenis van a tot z regelt. Er wordt veelal gedacht dat de afhandeling vooral bestaat uit het bepalen wie wat krijgt en het opzeggen van wat abonnementen. Toch komt er vaak veel meer bij kijken. Een executeur regelt alle juridische, fiscale, administratieve en financiële zaken. Hij of zij maakt na het overlijden een inventarisatie van de nalatenschap, informeert instanties, int vorderingen en uitkeringen, doet aangifte van erfbelasting en verdeelt de spullen.

Bekende of professional? Een executeur is vaak een professional zoals deskundig executeur of een notaris, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het mag ook een buurman, een vriend of een andere bekende van zijn, zolang hij of zij maar onpartijdig is. En wat goed is om te weten: een executeur mag zijn taak weigeren ook al heeft hij daar eerder mee ingestemd. Het is dus handig om ook alvast een tweede executeur in het testament op te nemen.

Vooraf praten over uw wensen

Sterven is een onderwerp waarover liever niet wordt gepraat. Gesprekken over de erfenis worden daarom vaak vermeden. Toch is het belangrijk als families wel hierover met elkaar in gesprek gaan. Zo weten bijvoorbeeld kinderen wat de wensen van hun ouders zijn met betrekking tot de uitvaart of de erfenis. Het is verstandig om ook de executeur te betrekken bij dit gesprek. Een executeur krijgt zo goed mee wat alle wensen zijn en kan deze kennis later gebruiken bij de afhandeling.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk op https:// www.dorcas.nl/nalaten of bekijk via https://youtu.be/q8zzJzimgxw het gesprek met executeur Marco van der Zwaag.